Dit waren de drie favoriete kunstwerken van Palidos bij het Amsterdam Light Festival 2019

Het Amsterdam Light Festival is sinds 2012 een terugkerend fenomeen. Zeven jaar en meer dan 200 kunstwerken later is het A.L.F. één van de grootste lichtkunstfestivals van Europa. Elk jaar staat het festival in het teken van een centraal thema. Dit jaar is dat thema de beroemde uitspraak van de Canadese wetenschapper Marhsla McLuhan: ‘The Medium is the Message’.

 

Sinds de allereerste editie van dit festival zijn wij van de partij om ons, helemaal aan het begin van het nieuwe jaar, te laten inspireren op het gebied van techniek en design. Ook dit jaar konden we weer ons vakhart ophalen in de hoofdstad. De kunstwerken waren wederom enorm divers, sommige maakten een statement, anderen waren interactief. Onze drie favorieten waren uiteindelijk; Spider on a Bridge, Parabolic Lightcloud en Light a Wish.

 

Spider on a Bridge – Groupe Laps

Van een afstandje zie je een enorme spin op een brug staan, maar wanneer je dichterbij komt zie je dat deze spin bestaat uit een heleboel (80) kleinere spinnen. Door de manier waarop het licht geprogrammeerd is lijkt het ook bijna alsof de spinnen over elkaar heen krioelen.
Wat we aan dit kunstwerk zo gaaf vinden is dat het enorm groot is opgezet, maar er toch bijzonder veel detail in zit. Vanuit elke hoek is er weer iets anders te zien. Daarnaast is ook de techniek die achter de beweging in de verlichting terugkomt om de spin tot leven te wekken erg interessant.

 

Parabolic Lightcloud – amigo & amigo

Met meer dan 1.000 lampjes spelen de kunstenaars achter dit kunstwerk met onze emoties. Dit doen ze door de vorm, door de kleuren en door de beweging.
De vorm van dit kunstwerk is gebaseerd op de Fibonacci-spiraal. Deze vorm zien we veel terug in de natuur zoals in slakkenhuizen, en voelt daarom meteen vertrouwd aan. De verschillende kleurcombinaties, patronen en overgangen symboliseren niet alleen verschillende gevoelens, ze wekken ze ook op. Zo kan het werk grote invloed op onze stemming hebben.
Al deze trucs en slimmigheidjes hebben het doel het onzichtbare zichtbaar te maken. Namelijk onze menselijke emoties.

Het is al langer bekend hoeveel invloed licht op emoties heeft, maar om het op deze manier te verwerken in een installatie vonden we erg verrassend. Daarnaast is het werk ook bijzonder complex om te programmeren want elk lichtpunt bestaat uit vier individuele lichtbronnen (rood, groen, blauw en amber) die perfecte interactie met elkaar hebben.

 

Light a Wish – OGE Group

Twintig extreem uitvergrote paardenbloem pluisjes zweven bijna gewichtloos boven de Herengracht. De installatie refereert aan de traditie waarin we paardenbloempluisjes wegblazen en tegelijkertijd een wens doen. De kunstenaars geven aan dat hiermee de pluisjes de dragers van onze verlangens en dromen worden.

Dit werk viel ons op door dat het ontwerp zo eenvoudig is, maar toch door de herkenbaarheid en de symboliek heel krachtig is. Daarnaast is het bijzonder knap om een lichtinstallatie van bijna twee meter er praktisch gewichtloos uit te laten zien. Light a Wish is absoluut een werk waarbij design en techniek volledig in harmonie zijn.

 

Over Amsterdam Light Festival

Amsterdam Light Festival brengt bezoekers en kunstenaars vanuit de hele wereld in de donkere winterperiode samen. Door het tentoonstellen van hoogwaardige en innovatieve lichtkunst in de openbare ruimte, wil het festival haar bezoekers, kunstenaars en partners betrekken, inspireren en verlichten.
Zelf een bezoek brengen aan het Amsterdam Light Festival? Dit kan de rest van deze week nog.

 

Elke week delen we op onze pagina updates over de branche, ons werk of Palidos zelf. Houdt dus onze pagina in de gaten! Wil je als eerst alle updates ontvangen?

 

Laat dan hier je mailadres achter!

 

Laat hier je gegevens achter en mis niets!

* indicates required