De rol van circulaire verlichting voor uw pand

Dat goede verlichting een belangrijke rol kan spelen in energiebesparing is geen geheim. Steeds meer bedrijven schakelen over naar ledverlichting als duurzame energiebron. De overheid heeft dit altijd gestimuleerd, maar steeds meer wordt duurzaamheid een vereiste. Zo heeft Nederlandse overheid de ambitie dat Nederland in 2050 een volledig circulaire economie is. Op dit moment heeft de overheid al regels en wetten aangenomen die in het voordeel zijn voor ondernemers die grondstoffen besparen en zelfs belemmerend werken voor ondernemers die dit niet doen. Deze regels en wetten zullen alleen maar uitgebreid worden in het voordeel van circulair opererende ondernemingen.

 

Wat is een circulaire economie?

Wellicht heb je wel eens gehoord van de circulaire economie, maar hierbij voor het gemak nog even de definitie. In een circulaire economie bestaat er geen afval meer. Afval is een grondstof geworden. Dit betekent dat alles wat we in 2050 gebruiken, vervolgens steeds opnieuw gebruikt wordt. We maken de productie cirkel weer rond. Het doel is om hiermee grondstoffen maar ook het milieu te sparen.

 

Hoe kan verlichting bijdragen aan een circulaire onderneming?

Op dit moment is volledig circulaire verlichting nog niet altijd mogelijk, maar we zijn al een heel eind. Zo kun je op dit moment al rekening houden met de armaturen die gebruikt worden in je pand. Zo is het bij aanschaf van nieuwe lichtinstallatie mogelijk om armaturen te hergebruiken of te kiezen voor gerecyclede materialen.

 


Scraplights van Graypants

 

Ook de keuze voor modulaire armaturen is erg belangrijk in de realisatie van een circulaire onderneming. Bij modulaire armaturen zijn alle componenten vervangbaar waardoor de technische levensduur verlengd wordt. Het zijn slechts schakels die vervangen hoeven te worden en daardoor een minimale afvalstroom met zich meebrengen.

 

Het leasen van ledverlichting kan ook een circulaire oplossing bieden. In normale leasing constructies wordt de verlichting uiteindelijk eigendom van de klant.

Lees daarover ook ons artikel over het leasen van ledverlichting.

 

Hierin is echter ook een circulaire optie mogelijk. In dat geval wordt feitelijk alleen de verlichting geleased terwijl de lichtinstallatie eigendom blijven van de fabrikant. Dit waarborgt hergebruik van oude armaturen en andere onderdelen door de fabrikant. Het leasen van ledverlichting past perfect bij de circulaire gedachten van het gebruiken in plaats van bezitten.

 

Een andere belangrijke besparing is het resultaat van de installatie van lichtsensoren. Zelfs de meest duurzame lampen hebben nog steeds een maximaal aantal branduren. Door lichtsensoren te installeren en juist af te stellen bespaar je op de branduren. Dit levert niet alleen energiebesparing op, maar zorgt dus ook dat lampen langer in gebruik kunnen blijven en minder afval opleveren.

 

Tenslotte is het ook belangrijk om het transport en de verpakking van lichtinstallaties niet te vergeten. Helaas is het niet mogelijk om helemaal geen verpakkingen meer te gebruiken. Want de verpakkingen dienen in de eerste plaats ter bescherming van het product. Palidos werkt voornamelijk met leveranciers samen die duurzaamheid ook hoog in het vaandel hebben, wat zich ook door vertaald in hun verpakkingen en transport methoden. Daarnaast zorgen we uiteraard altijd voor de juiste afdracht van ons restafval zodat deze gerecycled kan worden.

 

Wil je weten op welke manier jouw organisatie haar steentje bij kan dragen? Laat dan je contactgegevens achter en wij nemen snel contact met je op voor een vrijblijvend gesprek.