Kijkje in de keuken! Hoe komt een lichtplan tot stand?

De ontwikkeling van lichtplannen is een cruciaal onderdeel van ons werk. Het is het fundament van elk goed uitgevoerd project. We krijgen vaak de vraag wat is een lichtplan precies? Kunnen jullie even een lichtplan voor ons opstellen? Of, wat kost een lichtplan nou? Om hierover wat meer duidelijkheid te scheppen bieden we je dit keer een uniek kijkje in de keuken om te laten zien hoe een lichtplan tot stand komt, waar het uit bestaat en wat je er mee kan.

 

Een lichtplan is een opdracht op zich

Goede verlichting versterkt het concept en de beleving in elke ruimte. Zoals een architect nadenkt over de vormgeving, denken wij na over hoe verlichting het geheel naar een hoger niveau kan tillen. Het functionele is belangrijk, maar het moet ook smaakvol worden uitgevoerd. Een lichtplan is dus eigenlijk de visuele- en technische doorvertaling van de visie van de opdrachtgever tot een concreet uitvoerbaar plan.

De kosten voor de ontwikkeling van een lichtplan zijn dus elke keer weer anders. Het is altijd afhankelijk van de specifieke wensen van de opdrachtgever, de tijd die we eraan besteden, de complexiteit van het project, de omvang van de opdracht en het budget van de opdrachtgever.

 

Van inventarisatie naar definitief ontwerp

Na accordering van de offerte voor de ontwikkeling van het lichtplan kunnen we dan echt aan de slag. De totstandkoming van een lichtplan bestaat eigenlijk uit drie fasen. De inventarisatiefase, het voorlopig ontwerp en het definitieve lichtplan.

In de inventarisatiefase vragen we onze opdrachtgever het hemd van het lijf! We willen alles weten wat maar van invloed kan zijn op het ontwerp en het realiseren van de droom van de opdrachtgever. De ingrediënten die we nodig hebben om een goed lichtplan te ontwikkelen zijn het programma van eisen voor de verlichting, de tekeningen en plattegronden, aanvullende wensen van de klant en het budget. Verder ontwikkelen we in samenspraak een vormtaal, de kleurkeuzes, de beoogde stijl en gewenste lichttechniek.

 

Hierna starten we met het voorlopig ontwerp. We beginnen met een vlekkenplan om aan te geven waar en met welke intensiteit lichtbronnen het oppervlak raken. Op basis hiervan bepalen we de benodigde aantallen en type lichtbronnen. Nu het functionele deel van de verlichting duidelijk is gaan we aan de slag met de esthetische doorvertaling. We zoeken of ontwerpen verschillende armaturen die passen bij de eerder gekozen vormtaal, kleur, stijl, lichttechniek en budget.
Daarmee is het voorlopig ontwerp klaar. Dit presenteren we altijd persoonlijk aan onze opdrachtgever aan de hand van beeldmateriaal en tekeningen. We bespreken hierin de verschillende opties voor armaturen met bijbehorende kostenraming waarna we de definitieve armaturen kiezen.

 

Zodra het vlekkenplan, de stijl en de armaturen door de opdrachtgever goedgekeurd zijn gaan we aan de slag met het definitieve ontwerp van het lichtplan. We stellen de lichtsturing samen, maken een tekening tot in detail en koppelen deze aan de specificaties van de gekozen armaturen. Tenslotte koppelen we dit aan een begroting voor levering en montage.

Het definitieve ontwerp bestaat uit een technisch uitgewerkte CAD-tekening, een uitgewerkte armaturenlijst met sturingspakket en een offerte voor levering een montage.
Het lichtplan is hiermee de ‘blauwdruk’ waarmee de installatie succesvol gerealiseerd kan worden.

 

Onderscheidend in ontwerp en zorgeloze realisatie

Bij Palidos onderscheiden we ons in dat wij het volledige project van ontwerp tot uitvoering kunnen realiseren. We snappen het ontwerp, de montage, de techniek en de klant. Dankzij onze ervaring en expertise kunnen we de montage, projectmanagement, installatie tot en met de oplevering volledig kunnen verzorgen. Dit resulteert in een realistisch lichtplan dat klopt met de praktijk. Zodat we het definitieve lichtplan van papier volledig naar de werkelijkheid kunnen omzetten.

 

Wilt u weten wat we voor jouw kantoor, winkel, restaurant, schoolgebouw of fabriekshal zouden adviseren?! Laat dan je gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.